Știri

27 februarie 2023

USV Iași a găzduit conferința cu tema Utilizarea integrală cânepei industriale în lume și în România

Pe 24 februarie, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a găzduit workshop-ul cu tema Utilizarea integrala a cânepei industriale în lume și în România.

Manifestarea l-a avut ca invitat special, în calitate de speaker, pe Dl. Herrick Fox, președinte al Institutului Meristem și co-fondator al Meristem Farms din S.U.A. De asemenea, domnul Fox este co-presedinte al Comitetul pentru Afaceri Guvernamentale al Consiliului Național al Cânepei Industriale din S.U.A. (Washington D.C.) și al Comitetului pentru Politică și Reglementări al Federației Organizațiilor Internaționale de Cânepă (Bruxelles, UE).

Dintre partenerii invitați și implicați în organizarea workshop-ului amintim membrii Clusterului Caneparo din care face parte și USV Iași, reprezentanti ai Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” din Iași si ai Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni (SCDA),  judetul Neamt, membri ai Asociatiei Nationale a Producatorilor de Canepa Industriala din Romania, precum si agenți economici din Moldova, interesati de cultivarea si procesarea canepei industriale in sectoare inovative.

Manifestarea a fost un bun prilej de informare reciproca asupra sectorului de canepa industriala  din S.U.A. si Romania si de a discuta despre oportunitatile de colaborare dintre cele doua tari. Participantii au atins zonele cele mai vulnerabile din crearea unui lant valoric complet la canepa industriala: autorizarea producerii de canepa, sustinerea guvernamentala pentru canepa, lipsa echipamentelor si utilajelor necesare procesarii primare a tulpinilor de canepa, problemele legate de asocierea dintre fermieri, legislatia neclara referitoare la folosirea integrala a productiei de canepa, rolul canepei in protectia mediului etc.

Unul din subiectele centrale ale discutiilor a fost producerea de materiale de constructii inovative din canepa (blocuri, izolatii, betoane speciale etc), care sa fie folosite in viitor inclusiv la lucrarile de reconstructii din Ucraina.  A fost de asemenea mentionat potentialul extraordinar de dezvoltare al culturii de canepa in zona de nord-est a Romaniei, datorat prezentei unei universitati cu profil agricol (USV Iasi), al unei statiuni de cercetari agricole care furnizeaza soiuri de canepa valoroase si expertiza in cultivarea canepei (SCDA Secuieni), precum si a unei traditii milenare in cultivarea si procesarea acestei plante miraculoase numita canepa.

Persoană de contact: dr. ing. Ioan Puiu, specialist în tehnologiile de cultură a plantelor și fitotehnie de la Facultatea de Agricultură USV Iasi.